Thermisch

Door gecontroleerd EPS-korreltjes te mengen met cement, water en speciale additieven wordt een ultra-licht en thermisch goed isolerend beton gecreëerd: BETOPOR isolatiechape. Het wordt vloeibaar aangebracht op vloeren om leidingen mee uit vullen of op platte daken om een helling te maken.

Thermisch isoleren levert geld en CO2 winst op! EPS kan u daarbij helpen.

EPS is zeer bekend en herkenbaar omwille van zijn witte of zwarte bolletjesstructuur. Deze bolletjes zijn gevuld met 98% lucht en slechts 2% polystyreen om de lucht op zijn plaats te houden. EPS is dus in feite “verpakte lucht”.

De lambdawaarde van droge stilstaande lucht bedraagt 0,024 W/mK. De lambdawaarde van EPS bedraagt ongeveer 0,035 W/mK. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie.

Door deze eigenschap is EPS zeer goed bruikbaar in BETOPOR isolatiechape. De korrels maken de isolatiechapes niet alleen licht, doch vooral thermisch goed isolerend.

Afhankelijk van het type EPS korrel, wit of zwart, gerecycleerd of nieuw, en de hoeveelheid cement die gebruikt wordt als bindmiddel kunnen we het soortelijk gewicht van BETOPOR zeer sterk laten variëren. Dit gewicht is recht-evenredig met de druksterkte maar omgekeerd evenredig met de thermische isolatie.

BETOPOR ( Pro, Plus en Floormix ) is gemaakt met gerecycleerde witte EPS korrels van 2 tot 4 mm. Het aandeel cement is eerder aan de hoge kant, waardoor de drukvastheid zeer hoog is, maar lambdawaarde eveneens aan de hogere kant is: 0,075 W/mK droog gemeten of 0,09 W/mK ATG gedeclareerd.

BETOPOR SILVER daarentegen is gemaakt met nieuwe Carbon Black EPS korrels met een korrelgrootte van 2,5 tot 3,5 mm gemiddeld. Deze gelijkmatige korrelverdeling en het gegeven dat de korrels 100 % rond zijn, maakt dat een perfekte mortelmatrix kan worden bekomen met veel minder cement, doch met voldoende hoge mechanische eigenschappen.

Twee vliegen in één klap dus. De zilverzwarte EPS parels voorkomen namelijk warmteverlies door infra-rode straling, wat eigenlijk betekent dat de korreltjes op zich fungeren als warmte-absorbeerder. Het  isolerend vermogen is tot 20 % hoger dan van een wit korreltje. Door het lager benodigde gewicht aan cement als bindmiddel is de warmtegeleiding eveneens lager, waardoor de thermische eigenschappen spectaculair verbeteren.

De beste gemeten lambdawaarde van BETOPOR SILVER in droge toestand is 0,043 W/mK. De gemiddelde metingen geven een waarde 0,052 W/mK aan, eveneens droog gemeten.

(Meer hierover lees je in het INEOS artikel over EPS SILVER bij downloads).