Bijna 1 op de 2 architecten kiest alternatief voor PUR of PIR
Anno 2018 opteren steeds meer architecten voor een milieuvriendelijker alternatief voor de kunststoffen PUR en PIR*. Deze isolatiematerialen kunnen immers gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. EPS wordt steeds meer de nieuwe norm. Vanwaar die plotse ommekeer?Als architect wil je steeds ‘het beste’ kunnen voorstellen aan je klant. Maar hoe kies je nu de beste isolatie? De ene optie is beter voor daken, de andere voor vloeren. Sommige materialen houden gevaren in, andere spelen in op de evolutie naar BEN-bouwen (d.i. bijna-energieneutraal bouwen) ... Er duiken vaker berichten op over de schadelijkheid van PUR en PIR, maar wat is er nu eigenlijk van waar?
Zegt PUR en PIR jou niet direct iets?
PUR of de afkorting van Polyurethaan en PIR, voluit Polyisocyanuraat, zijn beide thermohardende kunststoffen. Ze worden gebruikt om thermisch te isoleren. PIR en PUR kan je allebei in plaatvorm vinden. Het sterke PUR kan ook in situ gespoten worden, maar komt steeds vaker in opspraak.PUR en PIR: schadelijk voor mens en milieu?
Er zijn verschillende redenen waarom alternatieven voor PUR en PIR interessanter kunnen zijn. De belangrijkste reden is absoluut het milieu. Het blaasmiddel waarmee PUR in situ wordt gespoten, bevat zeer krachtige HFK’s (ofwel fluorwaterstoffen) en broeikasgassen die tussen de 800 en 3.200 keer sterker zijn dan het alom gekende CO2. Heel gevaarlijk voor de opwarming van de aarde dus!Het zou zo’n 16 jaar duren voor het broeikaseffect van HFK’s kan worden goedgemaakt door de CO2-besparing bij het lager energieverbruik van de woning. Bij andere isolatiematerialen duurt dat slechts enkele maanden tot maximaal 2 jaar. Logisch dus dat HFK’s voor gespoten PUR-schuim vanaf 2023 verboden zullen worden in Europa.
Bij gespoten PUR-isolatie bestaat er risico op krimp en bij brand kunnen er bovendien heel wat giftige gassen vrijkomen. Last but not least: PUR en PIR zijn momenteel de duurste isolatiematerialen op de markt. Redenen genoeg om te kiezen voor een gezonder en budgetvriendelijker alternatief.
Een beter alternatief?
Gelukkig bestaan er vandaag heel wat duurzame en milieuvriendelijkere isolatiematerialen. Geen wonder dat bijna 1 op de 2 architecten – al dan niet op vraag van de bouwheer – opteren voor een alternatief. Zo zijn er geen risico’s meer op krimp en bevat het materiaal niet langer schadelijke stoffen.EPS bijvoorbeeld bevat 98% LUCHT als ISOLATOR en slechts 2% polystyreen. Met de innovatieve shapemoulding-processen worden de EPS-platen kant-en-klaar gemaakt. Het gevolg: een nagelnieuwe generatie EPS-Silverplaten van een ongeëvenaarde kwaliteit, zowel wat betreft isolatiewaarde als drukvastheid, krimp en waterbestendigheid. Bovendien zijn deze alternatieve isolatiematerialen ook beter voor de portemonnee.
Gezonde alternatieven van Betopor
Bij Betopor zijn alle isolatiematerialen volledig gebaseerd op EPS. We maken nieuwe EPS-Silverkorrels voor zowel platen als isolerende mortels. Daarnaast gebruiken we ook gerecycleerde EPS-korrels in onze isolerende mortels, zoals Betopor Pro en Plus of Floormix en Roofmix.
De combinatie Betopor Silver LD en EPS-Silverplaten vormt het perfecte alternatief voor de gespoten PUR-vloerisolatie. De Betopor Silver LD zorgt voor een vlakke uitvullaag. Na het vlakschuren wordt dit aangevuld met de harde EPS-Silverplaten. Die combinatie voldoet steeds aan alle isolatie-eisen!
*bron: onderzoek van Livios bij 59 architecten.
Wil je graag meer weten over onze producten?
Neem een kijkje op de website voor een handig overzicht of contacteer ons met je specifieke vragen.