DOSSIER VLOERISOLATIE - DEEL 2: EPS-vloerisolatie: what’s in a name?
Vloerisolatie kan je opdelen in twee grote groepen: gashoudende en luchthoudende isolatie. Bij de eerste soort werken schadelijke gassen als isolator. PIR en PUR zijn in dit geval de bekendste soorten en werden jarenlang als eerste keuze ingezet, zonder na te denken over de schadelijke gevolgen. Gelukkig kiezen vandaag de dag meer en meer mensen voor EPS-isolatie op basis van lucht. Dat is niet alleen uiterst duurzaam, het is ook goed voor het milieu! Wij zeggen daarom “Neem gas terug, enkel ‘air’ is circulair”.
Hoe wordt EPS gemaakt?
EPS, kort voor expanded polystyrene, bestaat voor 98% uit lucht. De overige 2% gaat naar polystyreen die de lucht vasthoudt in kleine korrels. Wij bieden isolatiechape op basis van gerecycleerde, witte EPS-korrels of isolatiechape en vloerisolatieplaten uit nieuwe grafiet EPS-parels. Beide oplossingen zijn heel geschikt om je vloer te isoleren op een bewuste manier.Met Betopor zetten we volop in op een circulair verhaal. We gebruiken niet alleen gerecycleerde parels, ook onze producten op basis van nieuwe grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. Lees hier alles over onze inspanningen inzake circulaire economie.
Vloer isoleren met EPS: voordelen
Dat EPS een milieuvriendelijke oplossing is, hoeven we je nu vast niet meer te vertellen. Maar er is meer: de drukvaste vloerisolatie is krimpvrij en oersterk. In tegenstelling tot gashoudende isolatie, kan er uit EPS-isolatie geen gas ontsnappen. Sterker nog, de isolatiewaarden blijven constant gedurende de volledige levensduur van het gebouw!Aan de slag met drukvaste vloerisolatie
Een vloer isoleren met EPS kan op twee manieren: met isolatiechape of met isolatieplaten. Ons Systeem Betopor Silver Plus is een combinatie van beide. Bovendien vormen de Betopor Silver isolatieplaten de ideale basis om vloerverwarming op te tackeren.
Bij renovatie is Betopor Floormix een perfect alternatief. De isolatiechape wordt volautomatisch op de werf aangemaakt. We mengen de EPS-korrels met cement, water en speciale additieven om een ultralicht en thermisch isolerend beton te bekomen. Wil je als DIY’er zelf je vloer isoleren? Met Betopor PLUS ga je vlot aan de slag.
Let op: om te isoleren met lucht is een iets hogere vloeropbouw vereist. Hou hiermee rekening in je plannen en ontwerpen!
Ben je gewonnen voor het ecologische isolatievoordeel van EPS?
Vraag dan vrijblijvend een offerte aan om je vloer te isoleren!