Neem gas terug, enkel ‘air’ is circulair.

Goede isolatie wordt vaak gelinkt aan lage lambdawaardes. Toch zou dat lang niet het enige criterium mogen zijn. Er wordt amper aandacht besteed aan de milieuvriendelijkheid of de recyclagemogelijkheden van het isolatiemateriaal. Ook bij het gebruik en de impact van gasgevulde PUR- en PIR-isolaties, wordt nauwelijks stilgestaan. Nochtans kan het anders, met niets minder dan … lucht. Isoleren met lucht kan op geen enkele manier worden overtroffen en past perfect in het systeem van een circulaire economie. Ontdek hier alles over duurzame isolatiemogelijkheden!

Waarom circulaire economie?

In toenemende mate beseffen overheden en bedrijven dat de grondstoffen die we nodig hebben voor onze producten (van verpakkingen voor etenswaren en onderdelen voor elektrische apparaten tot bouwmaterialen en noem maar op) niet oneindig zijn. De toegang tot grondstoffen staat onder druk door de wereldwijde stijging van de consumptie. Binnen ons huidig lineair economisch systeem brengt dit heel wat risico’s met zich mee!

De circulaire economie is trendy. De term komt steeds vaker terug in communicatie van de overheid en bedrijven, maar ook in diverse media. Ook wij gebruiken de term. Niet omdat deze trendy is, maar omdat onze Betopor-producten sinds het ontstaan zijn ontwikkeld volgens het principe van een circulaire economie. In deze blog vertellen we wat een circulaire economie is, hoe wij dit zien binnen de wereld van isolatiematerialen en waarom wij denken dat dit niet de toekomst is, maar VANDAAG moet gebeuren.

Detail origineel11

Lineair vs. circulair ontwerp

  • Een lineair ontwerp begint met ontginning van grondstoffen, dan productie van materialen, de consumptie ervan en eindigt met eliminatie, waarna de keten opnieuw kan starten.
  • Een circulair ontwerp bestaat erin de waarde van producten en grondstoffen te behouden door het handhaven van het principe: RE-USE, REDUCE, RECYCLE.

De ‘air’ in circulaire economie

Met betrekking tot de thermische isolatie van woningen wordt bijna geen aandacht besteed aan de principes van een circulair ontwerp. Hooguit wordt de vraag gesteld of één of ander materiaal recycleerbaar is. Dit is verre van voldoende! De primaire vraag vooraf zou altijd moeten luiden: isoleer ik met gas of met lucht? Pas daarna kan je het ontwerp beginnen uitwerken.

Waarom hebben gashoudende isolatiematerialen zoals pur, pir of fenol, lagere lambdawaardes dan pakweg EPS, glaswol, steenwol, hennep, enz.? Enkel en alleen omdat het gas dat onder druk gevangen zit lagere lambdawaardes heeft dan droge stilstaande lucht.

Isoleren gashoudende isolatiematerialen dan niet beter? Het is maar hoe je dit bekijkt! De isolatiewaarde van een vloer, muur of dak is helemaal dezelfde als je gewoon een paar centimeter meer voorziet. Is dit dan “minder goed”?

Lucht: oersterk en krimpvrij

Je kunt je afvragen of gas dan toch niet méér aangewezen is dan lucht en je voelt het zo opkomen ... op geen enkele manier kan lucht overtroffen worden: het ontsnapt niet, het heeft geen CO2 uitstoot en het is overvloedig aanwezig! Gas daarentegen verdwijnt altijd, vroeg én laat. Gas dat te vroeg ontsnapt geeft aanleiding tot krimp, bij afbraak verdwijnt de rest.

Airpop” is wereldwijd geïntroduceerd als gebruiksnaam voor EPS, piepschuim, styropor, isomo, frigolite, enz. Airpop bestaat voor 98% uit droge stilstaande lucht. Zoals popcorn wordt klaargemaakt uit een maïskorrel in een hete pan, zo ook wordt een airpop-korrel gemaakt met stoom. In een paar seconden ontstaat een mooie ronde korrel van enkele millimeters, die zich in de eerste uren van zijn bestaan helemaal vol zuigt met lucht. Eénmaal verzadigd van lucht kan en wil die er niet meer uit.

De ‘air’ in circulaire economie

Airpop is dus “verpakte lucht” meestal in witte of zilvergrijze korrels die zowel in verpakking als in isolatieplaten en isolerende mortels worden verwerkt, zoals bv. in Betopor-isolatie.

Daarom past Betopor perfect in de 3 grote circulaire thema’s in de bouwsector:
  • Ontwerpen en optrekken van gebouwen waarvan de materialen op het einde van hun levensduur gerecupereerd kunnen worden
  • Ontginnen van de beschikbare grondstoffen uit de bestaande gebouwen en de valorisatie ervan
  • Ontwikkelen van nieuwe economische modellen met het oog op de creatie van een toegevoegde waarde gedurende de volledige levensduur van de gebouwen en de materialen.

Betopor goes circulair

Productie

Verpakkingsafval uit EPS wordt selectief ingezameld op bijna alle containerparken in Vlaanderen. Het wordt gezuiverd en verkleind tot de initiële korrel, klaar voor de second-life fase. Vermengd met cement, water en toeslagstoffen ontstaat een zeer lichte en drukvaste isolerende mortel (Floormix en Roofmix isolatiemortels) met relatief hoge lambdawaardes geschikt voor thermische en akoestische isolatie van vloeren en platte daken. Het volume bestaat voor 90% uit gerecycleerde materie.


Nieuwe grafiet-gebonden Airpop-korrels worden gebruikt in Betopor Silver isolatiemortel en de Betopor EPS-Silverplaten. Ze hebben een hoger isolerende vermogen dan de witte korrels. De platen kunnen zowel in vloer, muur of daktoepassingen worden gebruikt.


Eén constante met Betopor komt steeds terug: er wordt enkel en alleen met lucht gewerkt. Dit betekent bijgevolg duurzame constante isolatiewaardes gedurende de volledige levenscyclus van een gebouw. Veroudering tijdens de levensduur is onbestaande.

Recyclage

Bij de afbraak komt het circulaire karakter ervan volledig tot uiting. Hergebruik van isolatieplaten zal misschien kunnen, maar in mindere mate. Het aanbieden van homogene stromen voor valorisatie des te meer. De EPS Silverplaten van Betopor worden om die reden NIET gecacheerd met een aluminium of kunststof folie. In combinatie met Betopor als vloerisolatie worden ze ook NIET verlijmd aan de onderlaag. In spouwmuren worden de platen mechanisch bevestigd en zijn het enkel de naden die luchtdicht verlijmd worden.

Betopor isolatiemortels kunnen uitgebroken worden en in 2 fracties gescheiden worden door windzifting: Airpop en cement. Op geen enkel moment zal er gas ontsnappen. Wat gezegd bij afbraak van in-situ gespoten schuimen met hfk’s?


In alle geval komen we met spreken over de transitie naar circulaire economie niet veel verder. Het zijn beslissingen die genomen moeten worden. Kies ik bewust voor het gebruik van secondaire grondstoffen in isolatie of niet. Kies ik voor zuivere homogene fracties of heterogene materialen die niet of moeilijk recycleerbaar zijn. En last but not least kies ik voor gas of voor lucht. Enkel “air” is circulair.

Gallerij3 Gallerij 24 Gallerij 34

Kies jij voor isolatie die homogeen, milieuvriendelijk en recycleerbaar is?

Dan is Betopor-isolatie jouw go-to! Contacteer ons voor een offerte op maat van je nieuwbouw- of renovatieproject.

Overzicht1