Betopor circulair: van grondstof naar isolatieproduct en terug

Verpola, de producent van Betopor isolatie, startte zo’n 30 jaar geleden als recyclagebedrijf van EPS-verpakkingsmateriaal. Vandaag is 'Verpola [re] engineering air' één van de voortrekkers van circulaire isolatieproducten. Op basis van een drieledig principe wordt zo circulair mogelijk geproduceerd. Hoe dat juist in z’n werk gaat, lees je hier!

In een circulair productieproces wordt de waarde van een grondstof behouden. Zo kan die stof later gerecycleerd worden om daarna opnieuw te verwerken tot een volwaardig product. Verpola [re] engineering air doet dit volgens het principe RE-USE, REDUCE, RECYCLE. Alle isolatieproducten zijn immers in eigen huis ontwikkeld, duurzaam gefabriceerd en professioneel geplaatst. Aan het einde van de levensduur worden de EPS-korrels vakkundig gerecycleerd en opnieuw ingezet als isolator in diverse Betopor isolatieproducten.

DSC 0005

Neem gas terug, enkel ‘air’ is circulair

Dat isolatie volgens een circulair principe wordt geproduceerd, is behoorlijk uniek. Klassieke isolatiematerialen zoals PIR en PUR bevatten gas dat vroeg of laat ontsnapt en hergebruik moeilijk, zoniet onmogelijk maakt.

Wij bewijzen graag dat het ook anders kan. De EPS-korrels die wij gebruiken bestaan uit 98% lucht en 2% polystyreen. Die droge, stilstaande lucht is onze garantie op constante isolatiewaarden, vormvastheid en waterbestendigheid. Daardoor kunnen de EPS-korrels gerecupereerd en hergebruikt worden voor nieuwe isolatieproducten.

De levenscyclus van een EPS-korrel

Betopor Floormix, Roofmix, Pro en Plus worden gemaakt op basis van gerecycleerde witte EPS-korrels. Deze zijn afkomstig uit inzameling van huishoudelijk EPS-afval op de recyclageparken of aangeleverd uit de industrie.

1. Recyclageparken

Door jouw EPS-afval – isomo in de volksmond – naar het containerpark te brengen, draag jij jouw steentje bij aan ecologische isolatie. Ook vanuit diverse sectoren uit de handel en de industrie krijgen we heel wat EPS-resten aangeleverd. Wij zuiveren het afval en herleiden dit tot de initiële korrel die dan de isolerende factor wordt in de isolatiechapes.

2. Recuperatie

Betopor isolatiemortels kunnen uitgebroken worden en in 2 fracties gescheiden worden door windzifting: EPS-korrels en cement. De EPS-korrels kunnen opnieuw als basis voor nieuwe isolatieproducten fungeren.

Wat met EPS-Silverplaten?

Onze Betopor EPS-Silverplaten en de isolatiemortels Betopor Silver LD & HD worden geproduceerd op basis van nieuwe, grafiet EPS-parels. Ook hierbij denken we volop na over de recyclagemogelijkheden. Daarom cacheren we de isolatieplaten niet met een aluminium of kunststof folie. Bovendien worden ze als vloerisolatie helemaal niet verlijmd en als muurisolatie mechanisch bevestigd waarbij enkel de naden luchtdicht verlijmd worden. Op die manier blijven de EPS-parels zo puur mogelijk wat de latere recuperatie makkelijker maakt.


Isolatie van de toekomst

De kracht van EPS-korrels is ongetwijfeld dat ze hun isolatiewaarden jaar na jaar blijven behouden en dat bij afbraak het circulaire karakter volledig tot uiting komt. Vergeet dus zeker niet om je EPS-afval gratis op het containerpark af te leveren . Met dat kleine gebaar draag jij jouw steentje bij aan duurzame isolatie én een mooie toekomst!

Gallerij Gallerij 2 Gallerij 3

Wil je meer weten over duurzaam isoleren met Betopor?

Kijk zeker eens naar de mogelijkheden van onze verschillende producten of contacteer ons!
Overzicht 2