Betopor® ondertekent het protocol Klimaatdak

Tijdens Batibouw werd het startschot gegeven voor het Klimaatdak. Meer dan 120 overheden, producenten, architecten, aannemers, … engageren zich voor dit nieuwe protocol. De missie? Platte daken circulair maken en de CO 2 -uitstoot reduceren.

Klimaatdak: het plat dak van de toekomst

Klimaatdak is een initiatief van Embuild Vlaanderen en Buildwise. Dit nieuwe protocol wil de beschikbare ruimte op platte daken zo goed mogelijk benutten en de duurzaamheid drastisch verhogen. Daarbij staan circulariteit en het reduceren van de CO 2 -uitstoot centraal. Zomerhitte inperken, biodiversiteit verhogen, meer groene energie gebruiken, … het klimaatdak draagt op heel veel verschillende manieren bij aan de steden van morgen. Daarbij horen ook twee concrete doelstellingen:

  • Tegen 2030 moeten dakmaterialen maximaal herbruikbaar of hoogwaardig recycleerbaar zijn.
  • Tegen 2050 wil de sector de CO 2 -uitstoot herleiden naar 0 kg uitstoot per m² nieuwe dakbedekking.
13301 035 Dann low

Vier types klimaatdaken

Een klimaatdak is uiteraard bouwtechnisch sterk, maar gaat nog een stapje verder. Dit plat dak zet in op circulaire materialen, een beperkte CO 2 -uitstoot én een extra functie. Er zijn vier types met elk een kleurencode:

  • Groene daken: beplanting en ruimte voor de natuur creëren.
  • Blauwe daken: waterretentie voor het bufferen van regenwater.
  • Gele daken: productie van duurzame energie.
  • Rode daken: extra leefruimtes maken, zoals terrassen.

Perfecte match met Betopor®

Al lang voor er sprake was van klimaatdaken, zetten wij al in op circulariteit en CO 2 -reductie. Recyclage en duurzaamheid zitten in ons DNA. Dat zorgt er natuurlijk voor dat Betopor® dé ideale basis vormt voor deze platte daken.

Voor een optimaal geïsoleerd klimaatdak adviseren we een tweeledige oplossing:

  • Een hellingslaag met Betopor ROOFMIX: deze isolatiemortel bestaat uit gerecycleerde EPS-korrels. Zo zetten we in op circulariteit en besparen we op kostbare nieuwe grondstoffen.
  • Extra isolatie met Betopor EPS-Silverplaten: deze hoge densiteit isolatieplaten zijn niet gecacheerd met een aluminium- of kunststoffolie en worden niet verlijmd aan de onderlaag. Dit maakt ze perfect verwerkbaar bij afbraak. Bovendien zijn ze gas- en krimpvrij, drukvast, vochtbestendig en inert voor cement.

Een klimaatdak met Betopor®

In het klimaatdak is ook een belangrijke rol weggelegd voor architecten en dakwerkers. Wij zijn graag de partner van beiden. We denken mee over een kwalitatieve dakopbouw en manieren om zo circulair mogelijk te werken.

Of je nu voor een groendak gaat of zonnepanelen op het plat dak wilt plaatsen: onze innovatieve oplossingen zorgen altijd voor een heel duurzaam resultaat!


Samen een klimaatdak realiseren? Contacteer ons of vraag meteen een offerte. We kijken er alvast naar uit om samen te werken aan een duurzame toekomst!