Betopor & Resitrix: een topduo voor groendaken

Bij Betopor zetten we volop in op duurzame en ecologisch verantwoorde bouwoplossingen. Ook bij EPDM-fabrikant VM Building Solutions (Resitrix) wordt gefocust op energiezuinige methodes voor nieuwbouw en renovatie. Nu groendaken aan een opmars bezig zijn, klonk de vraag naar een duurzame basis alsmaar luider. Wij sloegen de handen in elkaar met Resitrix om een ecologisch antwoord te bieden op die vraag!​

Een groendak is vaak het orgelpunt van een plat dak. Het is mooi, ecologisch en de ideale plek voor de installatie van zonnepanelen. Wie droomt van een groendak, moet tijdens de aanleg rekening houden met een aantal belangrijke elementen. Goede thermische en akoestische eigenschappen, het gewicht dat de constructie kan dragen, vormvastheid van de onderlagen, garanties op wortelvastheid en waterdichtheid, …

Door de voordelen van Betopor isolatie en Resitrix-EPDM te combineren, krijg je een technisch sterk systeem dat beantwoordt aan alle vereisten voor een geslaagd groendak.

Foto 5

Aan de slag!

De basis voor een groendak aanleggen kan heel vlot dankzij de combinatie Betopor-Resitrix. De isolatielaag en EPDM zijn perfect op elkaar afgestemd zodat ze één solide geheel vormen. Zo’n installatie verloopt in verschillende stappen:


1. Met Betopor Roofmix wordt een lichte hellingslaag gecreëerd met een afschot van 1,5% tot 2%. Deze laag is uitermate geschikt voor een goede hechting van een bitumineus dampscherm en isoleert zowel thermisch als akoestisch. Bovendien is het heel licht: tussen 15 en 40 kg/m².


2. Op het dampscherm worden Betopor EPS-Silverplaten verlijmd in één of twee lagen. De plaatdiktes variëren meestal tussen 16 en 24 cm. De Betopor EPS-Silverplaten blinken uit in drukvastheid (>150kPa) en thermische isolatiewaardes tussen 0.0291 – 0.0293. De platen wegen slechts 25 kg/m³ en zijn zeer vormvast.


Wistjedatje:

Betopor isolatie wordt gemaakt op basis van (gerecycleerde) EPS-korrels en werkt met zuivere lucht als isolator. We zamelen EPS in via containerparken en verwerken de korrels in onze isolatieproducten. Betopor Floormix bestaat uit maar liefst 90% gerecycleerd materiaal!


3. De speciale EPS-hechtprimer FG40 maakt het mogelijk om de zelfhechtende EPDM Resitrix SK W Full Bond direct te verlijmen op ongecacheerde EPS-isolatie. FG40 bevat veel minder solventen dan traditionele hechtprimers. Deze blauwe hechtprimer wordt zorgvuldig over het gehele oppervlak gesprayd.

4. Resitrix SK W Full Bond kan nu worden aangebracht op de isolatielaag. Het is een zelfklevend afdichtingsmembraan met lasbare overlappen op een breedte van 1 m. Elk Resitrix SK W Full Bond-dak is geschikt voor de recuperatie van regenwater.

Genieten van je groendak*

Het is niet alleen mooi, een groendak staat ook in voor waterbuffering, biodiversiteit en werkt isolerend in beide richtingen. Er bestaan twee soorten groendaken, elk met hun eigen specificaties:

  • Extensief groendak: dit bestaat uit een drainagemat, substraat en vegetatielaag. Het gewicht komt op gemiddeld 125 kg/m² en de dikte ligt tussen 10 en 25 cm. De waterbuffering bedraagt zo’n 40 l/m².
  • Intensief groendak: dit is een echte daktuin die makkelijk 200 kg/m² kan wegen. Soms loopt het gewicht zelfs op tot 1.000 kg/m². Zo’n daktuin kan tot 80 liter water per vierkante meter bufferen. Als er grote diktes opgevuld dienen te worden, kunnen Betopor EPS-Silverblokken van 30 cm dikte worden gestapeld om volume te creëren, zonder overmatig gewicht op de daken. De blokken nemen geen water op en behouden altijd hun vormvastheid door hun hoge druksterkte.
*bron: EMC GREENROOFS

Foto 111 Foto 31 Foto 21

Voor welk soort groendak je ook kiest: met de basislaag van Betopor isolatie en Resitrix-EPDM wordt het sowieso genieten!

 Je kunt vertrouwen op de onberispelijke kwaliteit van onze ecologische producten. Wil je meer informatie? Of een offerte voor de isolatie van je groendak? Aarzel niet om ons te contacteren!
Overzicht