De 10 meestgestelde vragen over UB-40

Onlangs lanceerden we onze nieuwste isolatiemortel UB-40. Deze nieuwe oplossing voor vloerisolatie werd enthousiast onthaald, maar we beantwoorden hier graag nog enkele vaak gestelde vragen. Zo ben je snel helemaal op de hoogte van alle troeven van UB-40.

IMG 1579

1. Waarom is UB-40 ontwikkeld?

De isolatiewereld staat niet stil. We gaan steeds op zoek naar nieuwe innovaties en oplossingen om woningen volgens de geldende normen te isoleren. UB-40 is een hoogkwalitatieve isolatiemortel die minder cement bevat. Daardoor isoleert UB-40 beter en kun je met een beperktere opbouwhoogte toch een sterke lambdawaarde behalen. Dat maakt van UB-40 de geknipte oplossing voor renovatie!

2. Waarvoor staat UB-40?

  • U verwijst naar de U-waarde van een gebouw. De U-waarde wordt bepaald door de dikte van de materialen en de lambdawaarde van de isolatie.
  • B is kort voor beads en verwijst naar onze EPS-Silverparels als isolator.
  • 40 duidt op de lambdawaarde van 0,041.

3. Voor welke projecten is UB-40 geschikt?

UB-40 is specifiek ontwikkeld voor het isoleren van vloeren en leent zich perfect voor renovaties waar de beschikbare diktes eerder beperkt zijn. De isolatie wordt op de werf gepompt, zelfs op moeilijk bereikbare werven.  

4. Hoe werd UB-40 getest?

De isolatie werd zeer uitgebreid getest. Aangezien mortel altijd beïnvloed wordt door vocht, zijn alle tests uitgevoerd bij 50% relatieve vochtigheid en een temperatuur van 20 graden. Daarnaast testen we in omstandigheden die deze op een werf zoveel mogelijk benaderen. In een perfecte labo-omgeving kan je namelijk makkelijk een bepaalde lambdawaarde halen, maar wij gaan liever voor realistische metingen. 

We simuleren een volledige oplegger en plaatsen de mortel op een testlocatie. Er worden stalen genomen die daarna getest worden in een labo. 

5. Is UB-40 drukvast?

Zeker! We kozen er heel bewust voor om minder cement en water te gebruiken voor een optimale isolatiewaarde. Uiteraard gaat dat niet ten koste van de druksterkte van het product. We werken met hoogkwalitatieve toeslagstoffen en hebben de druksterkte uitgebreid getest.

6. Waarom vind ik UB-40 nog niet in de EPB-databank?

Aangezien UB-40 een gloednieuw product is, is de aanvraag voor de certificering nog volop aan de gang. Binnenkort zal je UB-40 dus wel kunnen terugvinden in de EPB-databank. Daarnaast is het helemaal geen verplichting om een isolatieproduct op te laten nemen in de databank, het is de keuze van de fabrikant. Doorslaggevend voor het EPB-verslag zijn de technische productfiche en de onze controles op de werf.

7. Wat is het verschil tussen UB-40 en Betopor EPS-Silverplaten?

  • UB-40 is een hoogkwalitatieve isolatiemortel met cement als bindmiddel, Betopor EPS-Silverplaten bestaan uitsluitend uit EPS-Silverparels. Isolatiemortel is altijd gevoelig aan vocht terwijl de platen nu net vochtongevoelig zijn. Wie 100% zeker wil zijn van een vooropgestelde isolatiewaarde, kiest dus best voor een combinatie met Betopor EPS-Silverplaten.
  • Betopor EPS-Silverplaten kun je gebruiken voor muren, daken en vloeren, UB-40 is louter geschikt als vloerisolatie.

8. Wat kost UB-40?

UB-40 is opgebouwd uit hoogkwalitatieve EPS-Silverparels en toeslagstoffen. Doordat deze isolatiemortel weinig cement bevat, is het belang van de, echter prijzige, toeslagstoffen zeer groot. Daarnaast is het soms voordeliger om te isoleren met UB-40 dan met het systeem Betopor Silver Plus. Door de combinatie van twee isolatieproducten moeten we immers gefaseerd langskomen voor de plaatsing. UB-40 is een alternatieve oplossing die in één keer op de werf kan worden gepompt. Let wel: hoe groter het te isoleren oppervlak, hoe kleiner het prijsverschil. Beide opties worden steeds aangeboden!

9. Kan ik met UB-40 aan de huidige normen voldoen?

Absoluut. UB-40 heeft een gedeclareerde lambdawaarde van 0,041. Daardoor heb je met 12 cm UB-40 al voldoende om de huidige EPB-norm van U < 0,24 te behalen. Ter vergelijking: van onze Betopor SILVER LD C60 isolatiemortel is daarvoor 14 cm nodig.

10. Is UB-40 de beste keuze voor nieuwbouw?

UB-40 kan worden gebruikt in nieuwbouw, al raden we daarvoor toch eerder het systeem Betopor Silver Plus aan. De Betopor EPS-Silverplaten bieden een lambdawaarde van 0,030! en zijn uiterst geschikt voor het tackeren van vloerverwarming.

Toch nog een vraag die niet werd beantwoord? Contacteer ons. We geven je graag meer uitleg bij ons nieuwste product UB-40.