Kies doordacht de juiste isolatie!

Het lijkt wel alsof er duizend-en-één isolatiesoorten op de markt zijn. De ene isolatie belooft een hoge drukvastheid, de andere claimt topisolatiewaarden. Maar hoe weet je welke factoren van belang zijn voor jouw project? Wij maken je graag wegwijs in het isolatiedoolhof.

De passende isolatie kiezen, hangt vooral af van het type project. Isoleer je een nieuwbouwwoning of plan je een renovatie? Gaat het om een appartement of een huis? Wil je de vloer, de muren of het dak isoleren? Of wil je ze alle drie ineens aanpakken? Heel wat zaken om eerst even bij stil te staan.

Bovendien zijn er verschillende isolatiewaarden die je in de gaten moet houden. De lambda-waarde is er bijvoorbeeld zo ééntje. Maar ook de U- en R-waarde zijn niet te verwaarlozen. Die laatste speelt immers mee voor wie via de netbeheerder aanspraak wenst te maken op bepaalde isolatiepremies!

Detailfoto2

Normen en waarden op een rijtje

Lambda-waarde

Toont de thermische geleidbaarheid van isolatiemateriaal. Hoe minder goed het materiaal geleidt, hoe lager de lambda-waarde. Een lage waarde duidt op een goede warmte-isolatie.

R-waarde

Wordt berekend op basis van de verhouding tussen de dikte van je isolatiemateriaal en de lambda-waarde. Hoe beter het isolatiemateriaal zich verzet tegen warmtetransport, hoe hoger de R-waarde en hoe beter je muur of dak is geïsoleerd.

U-waarde

Dit is de warmtedoorgangscoëfficiënt en is eigenlijk het tegenovergestelde van de R-waarde. Deze waarde toont aan hoeveel warmte er doorheen de muur wegvloeit bij 1°C temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal zijn werk doet.

De juiste isolatie kiezen

Om een goede keuze te maken, ben je best alle isolatienormen indachtig. De prijs is immers maar één van de vele factoren. Ook milieuvriendelijkheid, levensduur, plaatsingsmogelijkheden, druk- en watervastheid… spelen een grote rol. Informeer je vooraf goed over de verschillende mogelijkheden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kijk in de EPB-databank voor de isolatiewaarden van een product of vraag een werfbezoek aan als je écht zeker wilt zijn.


Bovendien hangt de geschikte isolatie ook af van de gewenste toepassing. Bij muren moet je vooral kijken naar een goede lambda-waarde, voor het dak en de vloer is ook de densiteit erg belangrijk. Doordat er druk wordt uitgeoefend op het isolatiemateriaal, kunnen er verzakkingen ontstaan bij een minder drukvaste oplossing. Kies voor Betopor Floormix, Roofmix, Silver, Systeem Silver Plus of EPS-Silverplaten voor een optimale verhouding tussen hoge isolatiewaarde en hoge drukvastheid, mét correct gedeclareerde en gecontroleerde lambdawaardes.


Nieuwbouw of renovatie?

In nieuwbouwprojecten wordt steeds vaker voor vloerverwarming geopteerd. Die kan je eenvoudig tackeren op de superisolerende mortel Betopor Silver LD. Om het in een appartement echt stil te maken is er Makaris, ons akoestisch vloerisolatiesysteem. Voor muurisolatie kan je dan weer opteren voor EPS-silverplaten.

Voor wie renoveert is er Betopor Silver HD. Deze isolatiemortel is erg sterk en geeft een dicht resultaat. Ook Betopor Plus en Pro zijn een goede keuze. Deze mortels zijn ideaal voor kleine oppervlaktes en kan je eenvoudig zelf op de werf aanmaken. Ideaal wanneer er geen vrachtwagen bij kan!

Op zoek naar een allround oplossing? Ons compleet systeem Betopor Silver Plus is hét beste alternatief voor gespoten PUR en isoleert vloeren en daken als geen ander!

Gallerij 13 Gallerij 2 12 Gallerij 36

Interesse in één van de Betopor isolatieproducten voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject?

Vraag vrijblijvend een offerte aan! Wij stellen je graag de mogelijke oplossingen voor en wie weet zorgt ons vakkundig plaatsingsbedrijfs maKs binnenkort voor de perfecte installatie van jouw optimaal gekozen isolatie!

Overzicht 13