Tegen 2021 is elke nieuwbouw BEN

BEN-woningen zijn onze huizen van morgen. Ze verbruiken weinig energie en wat ze nog extra nodig hebben, halen ze uit groene energiebronnen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-normen. De boodschap is dus vandaag al te bouwen volgens deze principes. Hoe je dit kan doen, verneem je hier.

BEN is kort voor Bijna-EnergieNeutraal. Zo’n BEN-woning heeft heel weinig energie nodig voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Vanaf 2021 is het BEN-principe trouwens de standaard voor elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen. Daarom is het een goed idee om je daar vandaag al op voor te bereiden. Leuk is dat je deze BEN-investering meteen ook duidelijk merkt in een lagere energiefactuur.

Wanneer je nu al die inspanningen levert, dan kan je er ook voor beloond worden met interessante BEN-premies. Je krijgt korting op onroerende voorheffing en sommige banken bieden zelfs een voordelig BEN-krediet aan!

Detail of overzichtsfoto

Wat is een BEN-woning concreet?

Een BEN-woning moet aan een aantal normen voldoen. Het E-peil staat bijvoorbeeld voor de energetische score van je volledige woning op vlak van isolatie, technieken, oriëntatie… Het S-peil toont dan weer hoe energie-efficiënt je bouwschil is (die omvat o.a. de buitenmuren, ramen, dak en vloer). Hier geldt: hoe lager, hoe beter.

De normen voor een BEN-woning op een rijtje:

  • E-peil van E30 of lager;
  • S-peil van S31 of lager;
  • gebruik van hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp;
  • voldoen aan EPB-eisen voor:
    • thermische isolatie en netto-energiebehoefte voor verwarming;
    • ventilatie;
    • risico op oververhitting.
Opgelet: voor een BEN-school of BEN-kantoor gelden er dan weer andere eisen (o.a. een E-peil van E40 of lager).

Hoe wordt er gecontroleerd?

De architect en EPB-verslaggever staan in voor het behalen van de vooropgestelde energieprestaties. Deze prestaties worden berekend aan de hand van de informatie uit de EPB-databank. De definitieve score wordt uiteindelijk bepaald door de EPB-verslaggever wanneer je woning er volledig staat. Voor een correcte score is het van groot belang dat de juiste waardes opgenomen zijn in de EPB-databank.


Goede isolatie helpt

De dikte van je isolatiemateriaal heeft een grote invloed op de U-waarden van je muren, vloer en dak. Om een zo laag mogelijk S-peil te behalen, zorg je er zo voor dat je bouwschil aan energie-efficiëntie wint, want om BEN te bouwen, moeten de U-waarden maximaal 0,24 W/m²K zijn. Opgelet, dat is slechts één facet om uiteindelijk de BEN-normen te behalen.

Wil je verschillende types isolatie vergelijken? Dan kijk je het best naar de Lambdawaarde. Dit getal vertelt je hoe goed de isolatie de warmte doorlaat. Hier vind je alvast een handig overzicht van de Lambdawaardes van alle Betopor-producten.

Welke isolatie kiezen?

Om BEN te bouwen is de beste keuze ongetwijfeld ons Systeem Betopor Silver Plus, een combinatie van de Betopor Silver isolatiechape met Betopor EPS-Silverplaten voor een compleet resultaat. Wist je trouwens dat de Betopor EPS-Silverplaten voor heel wat isolatietoepassingen kunnen gebruikt worden? Van vloer- over spouwmuur- tot zolderisolatie.

Onze Betopor-producten worden stuk voor stuk met de beste grondstoffen gemaakt en bevatten uitsluitend EPS-parels en lucht. Bovendien worden de isolatiewaardes continu gecontroleerd, wat een garantie biedt voor uitstekende isolatieprestaties!

Detail blog 2 2019 Overzicht71 Gallerij6

Je nieuwe woning volgens de BEN-principes bouwen?

Vraag een offerte aan voor kwalitatieve isolatie van Betopor. Zo kan je rekenen op isolatiewaardes die goed scoren! Voor de professionele plaatsing van jouw Betopor-producten kan je een beroep doen op ons aannemingsbedrijf maKs of op één van onze partners.

Detail of overzichtsfoto 2