Betopor EPS-Silverplaten: van 15% gerecycleerde grondstof naar 100% circulair?

Bij Betopor zetten we sinds jaar en dag volop in op duurzame en milieuvriendelijke isolatie. Bij ons geen schuim of gassen, wel EPS-korrels en enkel lucht als isolator. Recent kwam er een nieuwe grondstof op de markt die ons weer een stapje dichter brengt bij circulair* produceren.

Sinds kort gebruiken we INVENTO als grondstof voor onze Betopor Silver en Betopor EPS-Silverplaten. INVENTO werd recent ontwikkeld door Synthos en kreeg zelfs z’n eigen gloednieuwe fabriek in Polen.
018a99cd8456d49d41c768d5a33ff29efc789614df

Waaruit bestaat INVENTO?

De grondstof bestaat uit polystyreen dat vermengd wordt met gerecycleerd polystyreen en pentaan als blaasmiddel. Koolstof en grafiet zijn vervangen door een geopolymeer. Dit is een heel modern additief dat nog milieuvriendelijker is dan koolstof en grafiet.

Het geopolymeer verhoogt de isolatiewaarde significant. Bovendien heeft het betere mechanische en brandvertragende eigenschappen. Hierdoor moeten er heel wat minder halogene vlamvertragers worden gebruikt en kunnen ze op termijn zelfs volledig worden geëlimineerd. In de toekomst zullen de recyclagemogelijkheden dus fors toenemen!

15% gerecycleerd polystyreen

Momenteel bevat INVENTO 15% gerecycleerd polystyreen afkomstig uit postindustrieel productieafval. Op termijn zal ook post consumer afval kunnen worden ingeschakeld. Dit wordt via containerparken ingezameld en verwerkt door recyclage units zoals Verpola, de producent van Betopor. Als dit type gerecycleerd EPS kan worden ingezet in de productie van INVENTO, dan wordt het technisch haalbaar om met 100% recyclaat topkwaliteit EPS-isolatie te produceren.

Momenteel kan dat nog niet, voornamelijk om praktische redenen (bv. de nood aan bijkomende installaties). Wanneer INVENTO UIT 100% gerecycleerd polystyreen kan bestaan, zit onze Betopor EPS-Silverplaat in een volledig circulair verhaal. Zo kunnen deze producten continu herinzetbaar worden!

  • Meer lezen over circulair bouwen? Ontdek hier de whitepaper "Circulair bouwen: Naar een circulaire economie in de bouwsector" van de Confederatie Bouw.

Eigen testlabo als kwaliteitsgarantie

Voor de ingebruikname van INVENTO kwam ons eigen testlabo goed van pas. Het is immers van cruciaal belang dat onze isolatieproducten de beloofde isolatiewaardes blijven behalen. Als enige fabrikant van isolatiemortel met een eigen labo kunnen we heel frequent diverse parameters controleren. We meten o.a. de lambdawaarde, densiteit, treksterkte, statische en dynamische druksterkte.


Hoe meer metingen we uitvoeren, hoe betrouwbaarder het resultaat. De gedeclareerde lambdawaarde wordt bijvoorbeeld vastgelegd met een betrouwbaarheidsniveau 90/90. Dat wil zeggen dat met een betrouwbaarheid van 90% kan gesteld worden dat 90% van alle isolatie een lambdawaarde heeft die gelijk aan of kleiner is dan de gedeclareerde waarde. Om een correcte waarde te bekomen, worden metingen uit erkende labo’s gecombineerd met eigen metingen.


  • Een belangrijke kanttekening: onze eigen metingen hebben aangetoond dat de sterkst mogelijke lambdawaardes in de praktijk een stuk hoger liggen dan in het labo.


*circulair = continu herinzetbaar
Gallerij 31 Gallerij1 Gallerij 21

Wil je meer weten over onze kwalitatieve isolatieproducten?

Of wens je jouw huis te isoleren op een duurzame en milieuvriendelijke manier? Vraag dan hier een offerte aan of contacteer ons voor alle info!

Overzicht6