De toekomst van duurzaam bouwen

Energiezuinige woningen, duurzame bouwtechnieken, milieuvriendelijke bouwmaterialen, … ze winnen stuk voor stuk aan belang, maar toch is er nog een lange weg te gaan. Mensen zijn vaak vastgeroest in gekende systemen. Wij zijn er echter vast van overtuigd dat circulariteit in de bouw écht de toekomst is!

De focus op een lang en duurzaam gebruik van een gebouw, met mogelijks verschillende functies in de tijd, begint bij het ontwerp. Daarbij kan een optimale bouwschil met duurzame isolatie niet ontbreken. Het is onze ambitie om opdrachtgevers, architecten en uitvoerders te overtuigen van deze investering in de toekomst. 

Betopor® als volwaardig alternatief

De gasvrije isolatie van Betopor® maakt circulariteit in de bouw nu al waar. We isoleren op basis van lucht en kunnen een heel duurzaam resultaat garanderen. De Betopor EPS-Silverplaat is een perfect voorbeeld van een duurzaam, circulair bouwproduct. De isolatieplaat is dimensioneel stabiel, vochtbestendig en behoudt te allen tijde z’n isolatiewaarde. Iets wat over gashoudende isolatie niet kan worden gezegd.

Bovendien maken Betopor EPS-Silverplaten de circulaire economie in de bouw rond. Haal je ze na 50 jaar uit een gebouw? Dan kun je ze op hun geheel hergebruiken of de EPS-korrels recycleren. Ondanks al die troeven laten voorschrijvers EPS nog al te vaak links liggen. Een verandering in mindset dringt zich op …

PHOTO 2023 12 08 16 23 14

Shift naar duurzaam bouwen

Toch is de (r)evolutie vandaag stilaan voelbaar. Tien jaar geleden was gespoten polyurethaan nog de vloerisolatie bij uitstek. Nu is het quasi ondenkbaar om deze isolatie nog te gebruiken en is de vraag naar onze EPS-isolatie duidelijk toegenomen. Ook architecten tonen interesse in milieuvriendelijke bouwmaterialen, zoals Betopor, voor renovatie- en nieuwbouwprojecten. Zo wordt duurzaam bouwen stukje bij beetje de norm.

Whats App Image 2024 03 14 at 11 29 23

Pionier in milieuvriendelijke bouwmaterialen

Betopor® ontstond ooit uit nood aan een recyclage-oplossing voor EPS-afval. Deze korreltjes hergebruiken in vloerisolatie was circulariteit avant la lettre. We hebben altijd al gewerkt met veel respect voor het milieu en onze omgeving, ook toen de afvalstroom afnam en we evolueerden naar performantere isolatie met nieuwe EPS-grafietkorrels om aan de huidige isolatienormen te voldoen. Die sterke basis laat ons toe om steeds met innovatieve milieuvriendelijke bouwmaterialen voor de dag te komen.

Innoveren met duurzame bouwtechnieken

Innoveren ligt in onze natuur, duurzaamheid houden we altijd in ons achterhoofd. Onze nieuwste ontwikkeling UB40-vloerisolatie bevat bijvoorbeeld minder cement, wat het milieu uiteraard ten goede komt.

Maar daar stopt het niet: biobased materialen, zoals hennep en olifantengras, zijn in volle ontwikkeling om als alternatief te gebruiken. Bij Betopor® volgen we dit soort evoluties op de voet om ze op het juiste moment in onze isolatieoplossingen te integreren. We hebben de ervaring en tools om nieuwe grondstoffen te ontwikkelen en te testen, dus why not?


Circulariteit in de bouw is voor ons alvast de norm voor een duurzame toekomst. Wil jij ook duurzaam bouwen? Vraag een offerte aan voor Betopor-isolatie.

IMG 1834