Project in beeld: mee met Betopor op de werf

Van renovatie tot nieuwbouw en van vloer tot dak, Betopor-isolatie is er écht voor elk project. We nemen je graag even mee naar een (ver)bouwproject, zodat je met je eigen ogen kunt zien hoe de isolatieproducten er werden toegepast!
Betopor EPS-Silverplaten zijn een topkeuze voor wie zijn woning duurzaam wil isoleren. Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kunnen ze uiterst vlot geplaatst worden. Hoe dan ook gaan we altijd voor een isolatieresultaat dat beantwoordt aan jouw verwachtingen. Voor dit project werden de platen deels rechtstreeks op de chape geplaatst en deels op een laag Betopor Plus.

In deze blog zie je onze werkwijze voor diverse toepassingen van de Betopor producten in diverse settings en in functie van de omstandigheden en bereikbaarheid van de bouwplaats, die niet toegankelijk was voor grote vrachtwagens. Het betreft een gedeelte renovatie van de bestaande woning en een aangebouwd nieuwbouwdeel in CLT-houtmassiefbouw. Zo krijg je een heel duidelijk beeld van de vele mogelijkheden van Betopor-isolatie.

NIEUWBOUW

Dit gedeelte is uitgevoerd in CLT (cross laminated timber). Betopor-isolatie werd er optimaal gecombineerd met de houten structuur.

1. Vloerplaat isoleren

De vorstrand werd gerealiseerd met Betopor EPS-Silverplaten van 10 cm.

Betopor EPS-Silverplaten van 8 cm vormen de basis van een duurzame vloerplaat. Op de isolatielaag kwam een folie met daarop een dubbele wapeningsnet 150/150/8/8.

De geïsoleerde vloerplaat werd gestort op 20 cm dikte.
Nieuwbouw 1 Nieuwbouw 2 Nieuwbouw 3

2. Plat dak isoleren en afwerken

Voor een goede waterafloop creëerden we eerst een helling met behulp van Betopor Plus. Deze kant-en-klare zakken isolatiechape zijn ideaal voor beperkte oppervlaktes en moeilijk bereikbare werven. Enkel water toe te voegen, mengen in betonmixer en klaar!

Op de Betopor Plus werden Betopor EPS-Silverplaten (λ 0.030) van 15 cm aangebracht als krachtige isolatielaag.

De EPDM-dakafdichting kon rechtstreeks op de Betopor EPS-Silverplaten verlijmd worden.
Nieuwbouw 3a Nieuwbouw 3b Nieuwbouw 3c

3. Buitenmuren isoleren

Ook voor de isolatie van de buitenmuren werden Betopor EPS-Silverplaten ingezet. De isolatielaag van 15 cm werd rechtstreeks tegen de CLT-constructie geplaatst.

4. Vloeren isoleren

De vloeren zijn voorzien van 2 lagen Betopor EPS-Silverplaten (2 x 8 cm), naadoverlappend gelaatst.

De vloerverwarming werd rechtstreeks op de platen getackerd en afgewerkt met vezelcompound chape (duremite).
Nieuwbouw 4 Nieuwbouw 5a Nieuwbouw 5b

RENOVATIE

In het bestaande gebouw werden zowel het dak als de vloeren onder handen genomen. Voor de vloeren werd gekozen voor een combinatie van verschillende isolatieproducten.

1. Hellend dak isoleren

Op het nieuwe dampscherm kwam een laag minerale wol van 6 cm tussen de nieuwe kepers. Daarop werden horizontaal Betopor EPS-Silverplaten van 15 cm geplaatst, in horizontale richting.

Bovenop de Betopor EPS-Silverplaten kwam een onderdakfolie met pannenlatten .
1a Hellend dak 15 cm Betopor EPS Silverplaten 1b dakafwerking op de Betopor EPS Silverplaten

2. Vloerisolatie met Betopor EPS-Silverplaten

Plaatselijk diende het vloerniveau met 40 cm verhoogd te worden, hiervoor werd het oppervlak eerst genivelleerd met Betopor Plus en daarna uitgevuld met Betopor EPS-Silverplaten.

De platen werden naadoverlappend in meerdere lagen geplaatst.

De isolatielaag vormt de ideale basis om de vloerverwarming rechtstreeks op te tackeren.
2a nivelleren voor plaatsen Betopor EPS Silverplaten 2b Niveauverschil uitgevuld met Betopor EPS Silverplaten 2c vloerverwarming getackerd op uitvulling in Betopor EPS Silverplaten

3. Vloerisolatie met Betopor Plus

Een ander deel van de vloer werd uitgevuld en genivelleerd met Betopor Plus. Op de isolatiechape kwam een noppenfolie voor het plaatsen van het vloerverwarmingssysteem.

Daarna kon de vloer afgewerkt worden met vezelcompound chape (duremite).

3a Noppenfolie voor vloerverwarming op uitvulling in Betopor Plus 3b Vloerverwarming op uitvulling in Betopor Plus

Heb je zelf een nieuwbouw of renovatie gepland waarvoor je met Betopor-producten wil werken?

 Aarzel niet om een offerte aan te vragen! We bekijken graag samen welke isolatie geschikt is voor jouw project!
3b Plat dak 15 cm Betopor EPS Silverplaten bovenop Betopor Plus