De visie van zaakvoerder Carl op isoleren

Carl Ghistelinck bracht in 1992 het eerste Betopor-product op de markt. Intussen is er veel veranderd in de bouw- en isolatiewereld, maar de kerngedachte van Betopor is dezelfde gebleven: duurzaam en gasvrij isoleren. In dit interview hebben we het met Carl over zijn beginjaren, de werking van Betopor en de toekomst van isolatie!


Detail21

Hoe kwam je op het idee om te starten met Betopor?

Verpola – het bedrijf achter de Betopor-producten – was initieel een recyclagebedrijf waarbij EPS-verpakkingen werden geregranuleerd. Met Verpola gingen we op zoek naar nieuwe bestemmingen voor gerecycleerd EPS uit o.a. afval van containerparken. Na een grondige zoektocht bleken vloerisolatie en hellingsbeton de meeste geschikte toepassingen voor cementgebonden EPS-korrels. In 1992 maakten we als eerste bedrijf hoogwaardige isolatieproducten met gerecycleerde grondstof.

Waarin is jullie aanpak uniek?

Wij zijn een 100% verticaal geïntegreerd bedrijf. Dat wil zeggen dat we echt alles in eigen huis ontwikkelen. We produceren alle grondstoffen zelf, hetzij via recyclage of via ingekochte basisgrondstoffen. De formules voor isolerende mortels werden intern ontwikkeld en de platen worden eveneens in huis gefabriceerd. Het leveren, pompen en plaatsen van de duurzame isolatie gebeurt altijd door onze eigen diensten, zodat we de totale controle over de kwaliteit behouden.

Kwaliteit is voor ons uiterst belangrijk. Daarom beschikken we over een performant labo met de nieuwste toestellen om zelf o.a. lambdawaardes, druksterktes en de densiteit van producten te meten. Ik hou ervan om zelf op plaatsbezoek te gaan en ik sta in voor de werfopvolging om over de hele lijn een goede service te waarborgen.

Waarin verschillen Betopor-producten van andere isolatie?

Al onze isolatie is volledig gasvrij en dat is behoorlijk uniek. We zetten dus volop in op het duurzame karakter. Door onze constante kwaliteitscontroles kunnen wij altijd correcte isolatiewaardes garanderen. Bovendien focussen we op de mechanische eigenschappen van isolatie. Krimpvrije en drukvaste producten zijn essentieel gezien de delicate toepassing voor vloeren.

Welke veranderingen heb je de laatste jaren meegemaakt?

Gespoten PUR wordt veel minder gevraagd als vloerisolatie om milieutechnische redenen. De evolutie naar gasvrije isolatie is dus ingezet. Daarnaast is er een wildgroei aan nieuwkomers, die veelal werken zonder kennis en ervaring. Ze bieden onrealistische isolatiewaardes aan die in de praktijk nooit kunnen worden behaald. Op dat vlak maken we met Betopor een groot verschil: wij geven onze klanten altijd eerlijke en correcte informatie mee. Ook als bedrijf zijn wij sterk geëvolueerd. We startten vanuit recyclage en werken vandaag volledig volgens het principe van circulaire economie.

Hoe verwacht je dat isolatie in de toekomst zal evolueren?

De bouwheer gaat veel bewuster om met isolatie dan vroeger. Mensen eisen meer inspraak in de gebruikte materialen voor hun woning. Ze kiezen volop voor ecologisch, duurzaam en gezond. Gasvrije isolatiematerialen winnen dus zeker aan populariteit.

Natuurlijk spelen ook de strengere isolatienormen mee. De benodigde isolatiediktes nemen hierdoor toe. Een combinatie van isolatiechape en EPS-isolatieplaten is ideaal om aan de normen te voldoen én om een gegarandeerd krimpvrij resultaat te bekomen. Allemaal zaken waarrond wij een jarenlange expertise hebben opgebouwd en waar we graag op blijven inzetten!

Welke toekomstplannen heb je nog voor Betopor?

Doordat meer en meer mensen kiezen voor gasvrije isolatie, kunnen we inzetten op schaalvergroting. Samen met onze chapepartners bekijken we de mogelijkheden om een totaalpakket aan te bieden voor de volledige vloeropbouw, van isolatie tot dekvloer.

De interne kwaliteitscontroles worden steeds verder uitgebouwd dankzij ons performant labo met duidelijke en constante cijfers. Actuele kwaliteitssystemen zoals de EPB-databank en ATG tonen immers slechts momentopnames.

Tot slot nog een persoonlijke vraag: wat vind je het leukste aan je job?

Een werkdag is heel afwisselend voor mij, van offertes maken over productontwikkeling tot werfopvolging. Mijn grootste uitdaging is mensen te overtuigen van het product Betopor en hun project vervolgens te realiseren volgens de regels van de kunst. Ik haal de meeste voldoening uit tevreden klanten!


Bedankt, Carl!
Gallerij 1 Gallerij 2 Gallerij 3